Çeviri

21 Ekim 2014 Salı

DEĞER Mİ HEDEF Mİ? NEYE YATIRIM YAPACAĞIZ?

21 Ekim 2014

Değer ile hedefi ayıran kesin çizgi.. İnsana mı yatırım yapacağız, insanlığa mı yatırım yapacağız ?

Bireyin ihtiyacını geçici bir süre karşılayıp, problemine çözüm mü bulacağız, yoksa problemi mi ortadan kaldıracağız. Popüler kültürün en büyük kalite algısı hatası. Para tabi ki en kısa zamanda elde edilen çözümü sever. O zaman bu konuya hiç girmemeliyiz.

Ama bizim parayla işimiz yok. Para yaratacağımız değere karşı ekonomik koşulların, arz-talep dengelerinin belirleyeceği bir şey: kesin bir cevabı yoktur, bir kumardır, ona göre kendimize bir çeki düzen verirsek tezgahına düşmüş oluruz. Yaratıcılığımız bizi terk eder, bizler de bir yandan aktif tüketiciler diğer yandan da pasif üreticiler olmaya devam ederiz. Perde kapanır, bu film biter.

Birey için perdenin kapandığı yerde girişimcinin senaryosu oynamaya başlar:
yerli / yabancı yapım , 120 dak.
başrolde .................... , 
olay 19 ... lerde geçiyor,
mekan .......................,
konsept ................,
............... düşünce akımı işleniyor,
misyon edinilen duygu ..............., mesaj ....................,

Girişimcinin asli görevi insanlığa hizmet etmektir. İnsani değerleri korumak, gelecek nesiller için daha iyi bir dünya tasarlamak, evrene ve doğaya karşı cömert olmaktır.

Girişimci beslendiği duyguya/ değerlere ihanet etmez. O dünyadaki adaletsizliklere karşı bir denge koruyucudur. Evet girişimci bir denge unsurudur. Sorunlar ve çözümler, iyilik ve kötülük, varlık ve yokluk, fakirlik ve zenginlik, güzellik ve çirkinlik, sevgi ve nefret arasında dünyada dengeyi sağlayan bir canlıdır. Burada bahsettiğimiz girişimcilik ruhudur: bir sanatçı, bir yönetmen, bir yazar, bir şarkıcı, bir çocuk, bir kadın, bir anne, bir baba, bir esnaf da burada bahsettiğimiz girişimci ruhuna, yaratıcılık ruhuna sahip olabilir.

Girişimci ruh değer üreten , değerlerini koruyan ve yaşatan bir ruhtur.


Girişimci ruh


                    Sevda ÇUBUK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder