Çeviri

14 Ekim 2014 Salı

ENTELLEKTÜEL ZEKANIN GELİŞTİRİLMESİ

14 Ekim 2014

Entellektüel zeka' yı doğuştan sahip olduğumuz beyin yapısıyla kazanırız. Beynimizin bu alanı tıpkı bir maden gibidir. İşlendikçe çok değerli mücevherler ortaya çıkar.

Entellektüel zeka bilgi ile beslenir, matematik ile beslenir. Entellektüel zekamızı geliştirebilmek için analiz yeteneğimizi ve mantıksal çıkarımlar yapma yeteneğimizi geliştirmeliyiz. İstatistiksel resmi görebilmeli, en kısa formülü seçebilmeli, bilgileri doğru yerde konumlandırıp, doğru yöntemlerle değerlendirmeliyiz.

Entellektüel zeka dün nasılsa, bugün de öyledir. Zamandan ve mekandan bağımsız çalışır. Kurallara uyan katı bir yapısı vardır: Bizim işimiz kuralları değiştirmekten çok, kurallar, teoremler arası bağlantıları kurup, geçişleri yumuşatmaktır. Matematikte doğru soru çok önemlidir: Doğru soruyu sorarsanız, doğru formülü kullanırsınız.

'' Güzel cevap her zaman daha güzel soruyu sorana verilir '' E. E. Cummings

Görebildiğimiz ve göremediğimiz bir şekilde her şey matematiksel bir formül üzerine kurulmuştur. Evrenin matematiğinde bir X bilinen değişkeni varsa bir Y bilinmeyeni vardır ve biz kendi alt kümemizde X ve Y ile bir denklemi çözmeye çalışırken, dahil olduğumuz üst kümede bizim çözümümüzün bir değişken olduğu başka bir denklem kurulur:

Evrenin matematiği


Bu denklemler kendi içinde ve dışında sonsuz bir olasılık ortaya çıkarır. Bu sonsuz ihtimalleri besleyen bizim Y bilinmeyen değişkenimizdir. Bu bizim için Y' dir, bir başkası için D değişkenidir, bizim X değişkenimiz bir başkası için R değişkenidir, X bilinmeyenimiz bir başkası için Q bilinmeyenidir.

 
Burada değişkenlere değer verirken veya onları bilinmeyen ilan ederken işin içine ALGI' mız giriyor. Matematikte algı yoktur, ama sorunu bir insan çözmeye çalıştığı için ve biyokimyasal özellikte bir canlı olduğu için algılarını kullanır.
 
Algı şu anda ait olduğumuz duygusal ve entellektüel zekanın bizim için yarattığı enerji düzeyidir. Bu düzeyler yaşanmışlıklar, farkındalık, bilgi, tecrübe ve her türlü duygu değişimiyle değişkenlik kazanabilir.
                                                                                        Sevda ÇUBUK



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder