Çeviri

27 Kasım 2013 Çarşamba

SORULAR VE CEVAPLARLA ORGANİK TARIM... ORGANİK TARIM HAKKINDA MERAK EDİLEN 10 GERÇEK ...





 Organik Tarım Hakkında Merak Edilen 10 Gerçek






 

1- Organik Tarım ile ilgili en güvenilir, en doğru , en kapsamlı bilgiyi nereden bulabilirim?

 

1/12/2004 tarihli ve 5262 sayılı Organik Tarım Kanununa dayanılarak hazırlanmış yönetmelikler en güvenilir bilgileri vermektedir.

 


2- Organik Tarımın Amacı Nedir?



 
Ekolojik dengenin korunması, zararlı kimyasal madde içeriği olmayan ürünlerin elde edilmesi, sürdürülebilir tarımın, havanın, suyun, doğadaki tüm canlıların korunmasıdır.

 

 

3- Organik Tarım sadece hammaddenin organik yollarla üretilmesi midir?



 
Hayır, Organik tarım süreci hammaddenin organik tarım metodu ile üretilmesi ile başlar, ürününü toplanması, işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi,depolanması,taşınması,pazarlanması aşamalarında tüm kontrol parametrelerinin organik tarım yönetmeliğindeki kriterlere göre gerçekleştirilmesi ile tamamlanır.Organik ürün, organik tarım yönetmeliğinin tüm süreçlerinden güvenli bir şekilde geçmiş ürünün temsil eder.Organik üretimin özelliği, her aşamasının kontrollü olması ve ürünün sertifikalandırılmasıdır.


 
 

 

4- Organik Ürün Süreci Nasıl Başlar?

 

1. Adım: Organik tarım metoduyla üretim yapmak isteyen müteşebbis bir kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşuna istenen belgeler ile başvurur.

2. Adım: Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu, başvuruda bulunan müteşebbisin organik tarım metoduyla üretim yapıp yapamayacağına karar verir.

3. Adım: Uygun bulunan müteşebbis, başvurduğu kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu ile sözleşme yapar. Müteşebbis, organik tarım faaliyetini bireysel olarak yapabildiği gibi, bir proje dahilinde de yapabilir. Proje dahilinde yaparsa, projenin sahibi gerçek veya tüzel kişi, müteşebbis adına bir kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu ile sözleşme yapar.

4. Adım: Her kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu, her bir üretim aşaması için, ayrı ayrı sözleşme yapabileceği gibi, her faaliyeti ayrı ayrı belirtmek kaydıyla tek bir sözleşme de yapabilir. Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu, müteşebbis ister bağımsız, isterse proje dahilinde olsun, müteşebbise bir kod numarası verir. Bu kod numarasını, her türlü sözleşmenin bir örneğini ve sözleşme yaptığı müteşebbislerin listesini, gereği için Komiteye, bilgi için de, organik tarımın yapılacağı İl veya İlçe Tarım Müdürlüğüne en geç bir ay içinde bildirmek zorundadır. İlçe Tarım Müdürlüğü, kendisine bildirilen müteşebbisi derhal kayıt altına alır ve İl Tarım Müdürlüğü, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğüne bildirir. Kod numarası, Komitece hazırlanacak ve kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşlarına bildirilecek kodlama sistemine göre verilecektir.

5. Adım: Orman alanlarından, Doğal alanlardan ürün toplayan veya Su ürünleri üretimi yapacak müteşebbis, ürün toplamadan önce, bu alanların mülkiyetinin veya kullanma hakkının ait olduğu makamdan izin almak zorundadır. Bu izinle, bir kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşuna başvurarak, alanın ürün toplamaya uygun olup olmadığını tespit ettirir. Uygunluğu durumunda sözleşme imzalar.

6. Adım: Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu, sözleşme yaptığı müteşebbisin ürünlerinin organik ürün olarak değerlendirilmesi için gerekli çalışmayı başlatır.

7. Adım: Komite ve İl Tarım Müdürlüğü, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü, kendisine bildirilen müteşebbisi organik tarım metodu uygulayan müteşebbis olarak kayıt altına alır. Kayıt altında olmayan her türlü müteşebbis organik tarım faaliyetinde bulunamaz.

8. Adım: Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu sözleşme yaptığı müteşebbisi geçiş sürecine alır. Geçiş süreci; organik üretime başlanmasından, organik ürünün belgelendirilmesine kadar geçen süreçtir. Geçiş sürecindeki ürünler geçiş ürünü olarak değerlendirilir. Geçiş ürünü, "Organik tarım geçiş süreci ürünüdür" etiketiyle pazarlanabilir, organik olarak pazarlanamaz.


9. Adım: Geçiş sürecini organik tarım mevzuatına uygun olarak tamamlayan müteşebbis ürünlerini Organik Ürün etiketi adı altında piyasaya sunabilir.




5- Konvansiyonel Tarım Nedir? Konvansiyonel Ürün Nedir?


 

Konvansiyonel Tarım organik tarım faaliyetleri dışındaki tüm tarımsal faaliyetlerdir, geleneksel tarım yöntemi de diyebiliriz.Konvansiyonel Ürün, konvansiyonel tarım metotları ile üretilmiş üründür, geleneksel tarım metodları ile elde edilmiş ürün de diyebiliriz.



6- Geçiş süreci nedir?



Geçiş süreci, ürünün organik tarım metodlarına göre faaliyete başlamasından, ürünün organik olarak sertifikalandırılmasına kadar geçen dönemdir.

Geçiş Süreci, Organik üretime başlanmasından, organik ürünün belgelendirilmesine kadar geçen dönemdir.

Organik tarım faaliyeti yapılan alanlar, hayvanlar, arılar ve su ürünleri geçiş sürecine alınır. Bitkisel üretimde organik tarıma başlanmasından on iki ay sonra elde edilen ürünler geçiş süreci ürünü olarak değerlendirilir. Geçiş süreci ürünü, "Organik tarım geçiş süreci ürünüdür" etiketiyle pazarlanır. Geçiş sürecinde bulunan hayvanlardan elde edilen ürünlerin reklam ve etiketlerinde organik tarımı çağrıştıran ifadeler kullanılamaz. Organik tarım geçiş süreci kapsamında organik tarım yönetmeliğindeki tüm kurallar uygulanır..

Geçiş süreci, tek yıllık bitkilerde 2 yıl, çok yıllık bitkilerde 3 yıldır. Tek yıllık kültürlerde ekim tarihi, çok yıllık kültürlerde hasat tarihi gözönüne alınır.

Organik hayvan ve hayvansal ürünlerde geçiş süreci aşağıda belirtilmiştir :

a) Et üretimine yönelik büyükbaşlarda 12 ay ve her durumda yaşam süresinin dörtte üçü kadar olmalıdır.

b) Küçükbaşta altı aydır.

c) Süt üretimine yönelik hayvanlarda altı aydır.

d) Et üretimine yönelik kanatlılarda, üç gün/yaşından önce getirilmeleri kaydıyla 10 hafta, yumurta üretimine yönelik kanatlılarda altı haftadır.

e) Kasaplık danalarda altı ay, küçük geviş getirenlerde iki aydır. Kasaplık hayvanlar, satış veya kesim zamanına kadar organik üretim biriminde yetiştirilmiş olmalıdır.




7- Biyolojik Mücedele Nedir? Biyoteknik yöntemler nelerdir?


Biyolojik mücadele, bitkide zararlı, hastalık ve yabancı otlara karşı diğer canlı organizmaların kullanılmasıdır.Biyoteknik yöntemler, hedeflenen zararlı türlere karşı, tuzak ve tuzak sistemleri, feromonlar, cezbediciler, uzaklaştırıcılar, böcek gelişme düzenleyicileri, beslenmeyi ve yumurtlamayı engelleyicilerdir.

 

 

8- Organik ürünlerin ambalajlanmasında nelere dikkat edilir?


 
Organik tarım metoduyla üretilen bitkisel, hayvansal ve su ürünleri ile organik girdiler, hammadde, yarı ve/veya mamul madde halinde ambalajlanırken organik ürün niteliğinin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Ambalajlar; pamuk veya keten bez torbalar, cam, kağıttan üretilmiş malzemeler, tahta ve odundan üretilmiş malzemeler, mısır ve benzeri liflerle üretilmiş hasır ve benzeri malzemeler, özel üretilmiş uygun organik kaplama maddeleri ve malzemelerden yapılmalıdır.Organik ürün, plastik koruyucu ve metal kaplarla ambalajlanacaksa, kapların ürünle temas edecek yüzeyleri organik madde ile kaplanmalıdır.


 
 

 

9-  Müteşebbis Kimdir? Kontrol ve/veya Sertifikasyon Kuruluşu Kimdir? Kontrolör Kimdir? Kontrol Nedir?


 
Müteşebbis: Organik ürün üretimi yapan, orman ve doğal alanlardan ürün toplayan, organik ürünü işleyen, ambalajlayan, etiketleyen, depolayan, taşıyan ve pazara hazır hale getiren, iç veya dış pazarda pazarlayan, pazarlamada aracılık eden gerçek veya tüzel kişi ve/veya kuruluşlardır.

Organik tarım faaliyetinde bulunmak isteyen müteşebbis, başvurduğu yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme yapar. Müteşebbis, organik tarım faaliyetini üretici grubu ile yapıyorsa her bir üretici ile sözleşme imzalamak zorundadır. Bu durumda müteşebbis, üretici grubu adına yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme yapar. Üretici grubu içinde yer alan çiftçiler, müteşebbis olarak değerlendirilir ve bir kod verilerek kayıt altına alınır. Müteşebbis; aracı tüccar, depolama, işleme ve benzeri fason hizmetleri yaptırdığı gerçek veya tüzel kişiler ile de sözleşme yapar. Fason üretim yapan işletmeler de organik tarım kontrol sistemine dâhildir.”


Kontrol ve/veya Sertifikasyon Kuruluşu: Organik ürünün, üretiminden son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan tüm aşamaların, belirtilen kriterlere uygunluğunu kontrol eden ve/veya sertifikalandıran, kriterlere göre, Komite tarafından yetki verilmiş yerli ve/veya yabancı, gerçek, tüzel ve/veya resmi kuruluşlardır.

Kontrolör: Komite tarafından yetkilendirilerek, organik tarım metodunun uygulanıp uygulanmadığını yerinde kontrol eden, bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasını takip eden, bir kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu adına çalışan kişilerdir.

Kontrol: Organik üretimin başından sonuna kadar düzenli kayıtlar tutulması, üretim sürecinin gözlem altına alınması, gözlem sonuçlarının rapor edilmesi, ürünün organik niteliğinin laboratuvar analizleri ile test edilmesi ve denetlenmesidir.

10- Organik ürünlerin etiketlerinde hangi bilgiler yer almalıdır?


 
Organik ürün etiketi kullanacak olanlar; ürünün organikliğinin tespit edilmesi için bir kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşuna başvurur. Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu gerekli incelemeleri yapar, gerekli sertifikaları düzenler ve durumu Komiteye bildirir. Komite; Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşundan aldığı bilgi ve belgeleri Bakanlığın ilgili Genel Müdürlüğüne yasal izin için verir.

Organik ürünlerin etiketlerinde aşağıdaki bilgiler yer almalıdır :

1) Üzerinde ürünün adı ve açıkça organik ürün olduğu belirtilmelidir.

2) Ürünün hasat yılı, kime ait olduğu ve Organik Tarım Yönetmeliğine uygun olarak üretilmiş veya satın alınmış olduğu belirtilmelidir.

3) Organik ürün logosu bulunmalıdır.

4) Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşunun adı, logosu ve sertifika numarası bulunmalıdır.

5) Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşunun Komite tarafından verilmiş kod numarası bulunmalıdır.

6) Ürünün içeriği tam liste halinde yer almalıdır.

7) Organik ürünün Türk Malı olduğu belirtilmelidir.

8) Organik ürünün üretim yeri, üretim ve son kullanma tarihi belirtilmelidir.

Ürün etiketinde organik kelimesinin kullanılması; ekolojik, biyolojik, işlenmiş üründe doğal kelimelerinin kullanımıyla eşdeğerdir.

Geçiş süreci ürünlerinin etiketlerinde, geçiş süreci ürünü olduğu açıkça beyan edilmelidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder