Çeviri

21 Ekim 2014 Salı

YARATICILIĞIN IŞIĞINDA YÖNETMEN VE SENARİSTLER

21 Ekim 2014

Bir girişimci olarak yaratıcılığı kovalıyor, geleceği kafamızda tasarlamaya çalışıyoruz. Peki senaristler ve yönetmenler, onlar bize geleceği yaşatıyorlar. Bu kurguları nasıl yapıyorlar? Tabi ki kitaplardan ve gündemden etkileniyorlar ama en çok hayal güçlerini kullanıyorlar ve bunun üzerine çok kafa yoruyorlar.
 
Matrix (1999) yapılalı 15 sene olmuş: Ben bu filmi ilk çıktığında 3 kere izlemiştim: ilk izlediğimde hiçbir şey anlamadım, sonra iki ve üçüncü kez izlediğimde artık kafamda bir şeyler şekillendi.. Morpheus'un Neo'ya uzattığı haplardan biri düşünce gücünü ve enerjisini temsil ediyordu.
 
Looper seri katiller, zamanda yolculuk ve özel yetenekleri olan bir çocuk ...
 
Batman yeraltı şehirleri ve insanların arasındaki ekonomik farklılıkların arttığı bir dünya, hırsızlar, çeteler ...
 
Sefiller 2012 yılında bile bu senaryoyu hala büyük bir keyifle izliyoruz, çünkü değişen çok az şey var.
 
Avatar, Altıncı His duygusal zekanın önlenemez ihtiyacı: paylaşmak, ait olmak ...
 
Yapay zekaya sahip, yakıt kaynaklarını dünyamızdan sağlamak isteyen robotlar, Transformers ...
 
Öncelikle şunu belirtelim: yönetmen ve senarist başarı söz konusu olduğunda birbirinden ayrılmıyor yani yönetmen ve senarist başarılı filmlerde aynı kişi. Buna çok güzel iki örnek: Christopher Nolan ve Steven Spielberg.
 
Başarılı yönetmenlere baktığımızda filmlerinde aynı kilit oyuncularla çalıştıklarını görüyoruz: iyi bir ekibin yarattığı sinerji, insanlar üzerinde bıraktığı güzel etki yönetmenin başarısının en önemli unsuru. Christopher Nolan ve Steven Spielberg bu akımın en önemli temsilcisi.
 
Şimdi bu iki çok değerli yönetmen/senarist ve yapımcıya yakından bakalım:
 
Yönetmen, senarist ve yapımcı
 
 
Christopher Nolan, 30 Temmuz 1970 Londra doğumlu, İngiliz film yönetmeni, yapımcı ve senarist.
 
Üniversite eğitimini ingiliz edebiyatı üzerine yapmış, 1990-1993'de Afrika yardım projelerinde kameraman olarak çalışmış, 1997'den sonra yönetmenlik hayatı başlamış. Filmlerinin çoğunda erkek kardeşiyle ortak senarist. Eş zamanlılık üzerine kafa yoran ve bunu filmlerinde kullanan bir yönetmen. 
 
    Uzun Metraj Filmleri
  • Takip (Following, 1998)
  • Akıl Defteri (Memento, 2001)
  • Insomnia (2002)
  •    Kısa metraj Filmleri
    • Tarantella (1989)
    • Larceny (1996)
    • Doodlebug(1997)
      
    Steven Spielberg 18 Aralık 1946 Ohio doğumlu, Amerikalı sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist. Tüm zamanların en çok hasılat yapan yapımlarına imzasını atmıştır.
     
    Filmlerinde, sıradan insanların kendilerini sıra dışı durumların içinde bulmasını işlemiştir. Jaws, Jurassic Park, Er Ryan'ı Kurtarmak buna örnek olarak verilebilir.
     
    Yönetmenin projelerinden biri Filistinli ve İsrailli çocuklara kamera dağıtarak günlük yaşamlarını çekmeleri ve bu filmleri birbirlerine vererek İsrailli ve Filistinli çocukların aralarındaki farkın ne kadar az olduğunu görmelerini sağlayarak birbirlerine karşı farkındalıklarını arttırmaktır. **
     
     
                                 Sevda ÇUBUK
     
    ** Vikipedi










     

     

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder