Çeviri

23 Ekim 2014 Perşembe

DÜNYADA NELER OLUYOR? RÜZGAR NELER FISILDIYOR?


 24 Ekim 2014

 
Dünyada Neler Oluyor ?

 
Birey yaşadığı ortamdan bağımsız düşünülemez. Bulunduğu ortamın ve dünyanın şartları geleceğini şekillendirir.

2014 yılı itibarıyle dünyada neler oluyor?

Büyük bir hammadde ve su sıkıntısı var. Üretilen gıda ürünlerine kimyasal içeriklerinden dolayı büyük bir güvensizlik var. Bu nedenle organik tarım yaygınlaşıyor.

Dünya genelinde işsizlik, ekonomik krizler görülüyor. Sokak protestoları ve polis günlük hayatımızın bir parçası oldu. Bilgi çağına geçişle birlikte makine, bilgisayar ve robotlar insanların yerini alıyor bu nedenle birçok mesleğin önemi kalmıyor.

Giyilebilir teknolojiler, 3 boyutlu yazıcılar bize yeni dünyanın kapısını açıyor.

Bulut teknolojisi,big data terimleri hayatımızın bir parçası oldu.

İnternete bağlanma hızımız günden güne artıyor.

İklim değişiklikleri uç boyutlara çıkıyor, hortum ve sel felaketleri sonucu insanlar ölüyor.

Sel

Virüs salgınları yaygınlaştı. Virüslerin ve hastalık etkeni mikropların ilaçlara direnci arttı. Bu da insan ölümlerini arttırıyor.

Rüzgar neler fısıldıyor ?

 
İnsanlar doğadaki bu değişimlere karşı önlemler almalı, çevre dostu ürünlere geçiş bir keyfiyet olmaktan çıkıp zorunlu hale gelmeli. Doğa ve ekolojik denge korunmalı, ozon tabakasına zarar veren ürünlerin kullanımına kısıtlama getirilmeli, dünya genelinde bilinçlenme ve koruma programları düzenlenmeli.

Açlık, aids ve ölümcül virüsler geri kalmış ülkelerde çok ciddi sınırlara ulaşıyor ve tehlike şekil değiştirerek giderek büyüyor: bu ülkelere açlık, sağlık ve eğitim alanlarında destek verilmeli, gerekli yardımlar sürekli yapılmalıdır. Bu insanlara balık yemek değil, balık tutmak öğretilmelidir.


Savaş


İç savaşlar, sıcak savaşlar, soğuk savaşlar: Bir şekilde herkese sıçrayabilir. Savaşa duyulan açlık, savaşma arzusu veya kendini koruma arzusuna karşı en etkili silah sosyalleşme ve üretken olmadır. Bu ülkelerdeki insanların kendilerine ait sosyal hayatları olmadıkça bu savaş bitmeyecektir. Bu konuda yapılabilecek en uygun yöntem sivil bir şekilde internette sosyal, ekonomik ve psikolojik kalkınma platformları oluşturulup, bu alanları insanlara ulaşılabilir kılmaktır.

Barış

Eğitim sistemi online eğitim ile revize edilmelidir. Gençlere tam donanımlı bir uzman olma becerisi kazandırılmalıdır.

İnsanlara tasarruf yapma , harcamalarını yönetebilme becerisi kazandırılmalıdır: bu alanda eğitimler verilmeli, internet alanında çeşitli platformlar aracılığı ile bu eğitimler sürekli hale getirilmelidir.

Aslında bizim internette sivil bir platforma ihtiyacımız var: her türlü eğitim ihtiyacımızı karşılayacak, bizi bilinçlendirecek, birbirimizle ve dünya ile iletişim kurmamızı, sosyal sorumluluk projelerini takip edebilmemizi olanaklı kılacak, gönüllülerden oluşacak sivil bir platform.

Teknoloji hızla ilerliyor, bizler bir an önce yerimizi almalı ve kendimizi bu değişime hazırlamalıyız. Teknoloji konusunda da gerekli eğitimleri almalı, teknolojik yenilikleri yönetebilmeliyiz.

              Sevda ÇUBUK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder